al contingut a la navegació Informació de contacte

LA PEIXERA

Aquesta resclosa es troba propera al límit municipal d'Aspa i el Cogul. Normalment, amb major o menor mesura, s'hi troba sempre aigua embassada. Tot i el poc cabal que acostuma a portar el riu Set, en arribar a aquest punt és pràcticament cristal·lina, L'aigua estancada, el petit bosc de ribera que es troba en una llera i el paisatge garriguenc de l'altra formen un petit espai natural d'un gran interès paisatgístic.

DSC03880.JPG

La base de la peixera és semicircular, estructura poc habitual en la resta de peixeres del Set, on només n'hi ha una de semblant aigües amunt, al terme del Cogul. Està construïda amb pedra irregular de dimensions mitjanes col·locades horitzontalment i hi ha un arrebossat en la major part de la paret. El mur de la resclosa es recolza sobre una estructura inferior que ajuda a resistir les envestides de les torrentades, però, progressivament, s'està desfalcant per l'efecte erosionador de l'aigua. Al centre de la peixera hi ha una comporta que servei per regular l'aigua que s'hi embassava. Destaquem també les escales de pedra que porten a la part inferior de la peixera, necessàries per accedir-hi per les tasques de manteniment. Finalment, ressaltar el mur de pedra seca de grans dimensions que s'observa en un dels laterals, el qual estableix el nivell màxim de l'embassament quan està ple.

Es desconeix la història de la peixera i quan fou construïda. La majoria de les peixeres del riu Set estant documentades en època medieval. Malgrat tot, l'estructura semicircular difereix molt de la tipologia de peixera medivantl del Set o d'altres rius catalans. És possible que l'estructura no sigui l'original sinó fruit d'una reconstrucció a conseqüència d'alguna torrentada. No obstant això, no es pot descartar que es tracti d'una construcció moderna per resoldre resoldre l'escassetat de l'aigua del poble deguda a la poca capacitat de la peixera ubicada un centenar de metres aigües amunt.