al contingut a la navegació Informació de contacte

El poble d'Aspa

Poble aturonat a l'esquerra del riu Set, a 260 m. d'altitud i molt pintoresc. Amb un gran nombre de cases de pedra. Està situat al sudest de la comarca del Segrià, es troba en una zona de gran interès paisatgístic i amb una gran diversitat de flora i fauna. El 85% del terme municipal està inclòs dins la Zona d'Especial Protecció per als Ocells (ZEPA) i l'espai de la Xarxa Natura 2000 de Mas de Melons-Alfés.

Actualment Aspa té una població de 221 habitants. Bona part de la població es dedica a l'agricultura. Es cultiva ordi, olivera i ametller, to i que també hi podem trobar algunes explotacions ramaderes. La principal indústria d'Aspa és la Cooperativa del Camp on el visitant pot veure el procés d'elaboració d'un oli d¡oliva verge extra de gran qualitat.

Les oliveres són protagonistes indiscutibles del seu paisatge, empremtes sòlides d'un entorn natural en estar pur, que ens transmet la duresa i sobrietat dels seus conreus.

La població d'Aspa també es troba situada a uns 5 quilòmetres de les conegudes "Pintures rupestres d'El Cogul".

Pel que fa a la seva història, les tesis predominants indiquen l'existència d'un poblament anterior a l'ocupació àrab, regit pel bisbe Jacob, que l'any 842 podria haver consagrat l'església. Un cop acabada la conquesta cristiana, el poble i l'església foren atorgats al bisbe i capítol de Lleida, i per generacions fou la vila predilecta dels canonges, tant, que els bisbes hi manaren edificar el Castell-Palau on residiren sovint fins al segle XIX.